Vid Krašovec, 7. b: V svetu nenavadnih želja

23. maj 2020

            V svetu nenavadnih želja                                              

            V Atlantskem oceanu je nekoč živel sinji kit Oskar, ki je imel najbolj nenavadno željo od vseh. Želel je leteti po zraku. Vsak ima kakšno željo, toda njegova je bila zares nenavadna za morsko žival.


            Oskar je bil že od rojstva zelo radoveden in svojeglav. Njegova mama je imela z njim veliko dela. Sinji kit mora vsako uro dvakrat priplavati na površje po zrak. Ko zajame dovolj zraka, se lahko znova potopi. Oskar pa je že kot čisto majhen mladič zelo dolgo ostajal na gladini. Mama ga je morala opominjati, naj hitro priplava k njej. Oskar pa je užival v vdihavanju zraka in toploti sonca. Opazil je, da nad oceanom letijo ptice. Občudoval je njihovo letenje in si zaželel, da bi lahko tudi on letel. Predstavljal si je, kako bi to bilo krasno. Pod seboj bi videl celoten ocean in v vetru bi odjadral po zraku. Neizmerno si je želel dotakniti se oblakov. Zanimalo ga je, kakšni so. Ali so mehki kot morska spužva, ali so trdi kot korala, kaj pa če so nitkasti kot morska trava. Mama seveda na to ni imela odgovorov, vendar je podpirala njegovo željo. Vsi ostali kiti so mu vedno govorili, da to ni mogoče in da mu nikoli ne bo uspelo. Zaradi tega so se mu posmehovali in niso hoteli biti z njim v družbi. Oskar se je držal bolj zase in bil bolj zaprt. Ker so se mu posmehovali, je bila njegova želja le še močnejša.

Ko je Oskar odrasel, so na nek sončen dan začeli prihajati gromozanski valovi. Pojavili so se od nikoder. Oskar je odplaval na gladino po zrak, ko ga je zelo močan val potegnil s seboj do vrha. Val ga je dvignil v zrak skoraj do oblakov. Oskar je na valu jadral skoraj kilometer in takrat je izkusil letenje. Prvič v življenju je na svoji koži občutil veter in toploto sonca. Mimo njega je priletela jata ptic in zdelo se mu je, da se je njegova želja po letenju končno izpolnila. 

            Od tistega dne dalje se mu ostali kiti niso več posmehovali, njegova mama pa je bila zelo ponosna nanj. Zaradi te izkušnje je postal bolj odprt in dobil prijatelje. Oskar je bil edini sinji kit, ki je enkrat letel kakor ptica.

 

                                                                                                                                             Vid Krašovec, 7. b