Maja CEK: 30 let

 Letos bomo 23. 12. 2020 obeležili 30. obletnico plebiscita. Od takrat se je marsikaj spremenilo. Dobili smo novo denarno valuto (evro), pristopili smo v Evropsko unijo, spremenil se je tudi način oz. slog življenja itd. Predvsem pa nismo več tista povezana država, ki je leta 1990 (in 1991) stopila skupaj in se borila za takratne sanje, Republiko Slovenijo. Danes je življenje v Sloveniji precej drugačno. Tako kot večino svetovnih držav je tudi Slovenijo odnesel tok industrializacije in urbanizma. Vse več je tovarn in vse manj majhnih, pristnih obrtniških delavnic, bolj in bolj se poznajo vplivi globalnega segrevanja.

 

Še vedno pa smo v nekaterih predelih države ohranili domačo pristnost v vseh pogledih – npr. na področju kulinarike (potica, kremna rezina ali kremšnita, prekmurska gibanica, kranjska klobasa, žganci, žlikrofi), v kmetijskih dejavnostih (poljedelstvo, sadjarstvo, živinoreja) in še bi lahko naštevali. Ne smemo pozabiti na naravna bogastva. Še vedno smo v primerjavi z nekaterimi državami raj. Slovenija leži na stičišču alpskega, sredozemskega, panonskega in dinarskega sveta. To zelo prav pride tudi turistom, ki si želijo različnih dejavnost, kar je v Sloveniji izvedljivo v nekaj dneh, v nekaterih večjih državah pa bi za to potrebovali mogoče celo več tednov.

 

V skoraj 30 letih samostojnosti smo bili sposobni razviti gospodarstvo, kulturo, stabilno politiko, prometno dostopnost, tehnološki razvoj, zgodovinske dogodke, izjemne športne dosežke … Vse to pa je potrebno ohranjati, izboljšati in ne uničiti prihodnosti Slovenije. Ljudje so se bili pripravljeni boriti in žrtvovati svoja življenja za našo državo. Mlajše generacije se tega ne zavedamo dovolj, a v državljanski vojni leta 1991 so žal padala tudi življenja.

 

                                                                            Maja Cek, 8. b