Marta Kustec, 8. b: Intervju z dedijem Iztokom

 INTERVJU: DEDI IZTOK o očetu VELIMIRJU

Odločila sem se za intervju z mojim dedijem Iztokom. Spraševala sem ga o njegovem očetu, Velimirju (Velji), mojem pradedku, ki je preživel 2. svetovno vojno. Izvedela sem veliko novih, zanimivih stvari o njem. Velimir je imel zanimivo, a težko življenje. Bil je zelo iznajdljiv, pameten in komunikativen. Po poklicu je bil kemik.  Obvladal je mnogo inštrumentov, kot tudi različnih jezikov. Od njegove smrti bo januarja minilo 16 let.

 

Kje in kdaj se je pradedek Velimir rodil in odraščal? Kakšna je bila njegova družina?

Velimir se je rodil na Dunaju, 3. marca 1917, ob koncu 1. svetovne vojne očetu Franji in mami Mariji. Oče je bil po poklicu častnik v avstrijski vojski, mama pa gospodinja. Imel je tudi dve mlajši sestri – Nedo in Silvo. Silva je umrla letos jeseni. Kmalu po Velimirjevem rojstvu so se preselili v Ljubljano, v hišo na grajskem griču, na Osojno pot.

Kje se je šolal? Kje je študiral? Kje je takrat živel s svojo družino?

Šolal se je v Ljubljani, kjer je tudi odraščal. Takrat so živeli za Bežigradom. Pred 2. svetovno vojno je začel študirati kemijo, ki jo je doštudiral po njej. Po diplomi (po 2. svetovni vojni) se je zaposlil na Kmetijskem inštitutu, kasneje pa na Biotehniški fakulteti. Doktorsko delo je pripravljal v Zürichu (Švica) in zagovarjal v Ljubljani. Kasneje je postal tudi redni profesor.

S čim si je krajšal čas? Kakšni so bili njegovi hobiji?

Velimir je igral mnoge inštrumente, npr. kitaro, violino, saksofon, klarinet, orglice itd. Igral je bolj za zabavo, a hkrati je s tem tudi služil. V orkestru je igral različne inštrumente in pri tem spoznal tudi Bojana Adamiča – glasbenega ustvarjalca. Poleg tega je dajal tudi inštrukcije iz navedenih inštrumentov. Govoril je veliko jezikov, kot so nemščina, ki jo je obvladal, angleščina, srbohrvaščina, italijanščina, pogovorno je govoril tudi francoščino, španščino, bolgarščino in ruščino. Znanje jezikov mu je prav prišlo na potovanjih z družino po 2. svet. vojni – vsako poletje so se z majhno bivalno prikolico, ki jo je vlekel fičko, odpravili na potovanje po Evropi, vsako leto drugam. Najdaljša in najlepša potovanja so se zgodila med šolskimi počitnicami, ker je bil profesor in je imel veliko dopusta. Znan je bil tudi po svoji iznajdljivosti – izjemno rad je popravljal in nadgrajeval stvari za vsakdanjo rabo, ki so mu prišle v roke. Tako je moji mami enkrat popravil dežnik, ki je bil takrat prava redkost, pa še zelo drag. Pri tem je improviziral in si pomagal z logiko, kar ga je vedno veselilo.

Kaj se je dogajalo med 2. svet. vojno? Kako je pristal v koncentracijskih taboriščih? Kako je preživel?

Na pragu 2. svetovne vojne je Velimir študiral kemijo. Takrat so Ljubljano okupirali Italijani. Njegovi sestri - Silva in Neda sta bili del partizanskega odporniškega gibanja in sta morali večkrat kaj pretihotapiti, zato so njihovo družino sumili kaznivih dejanj. Konec poletja (september, 1943) so Italijani vdrli v njihovo stanovanje in hoteli odpeljati Velimirjevega očeta, ki je bil po kapi bolan in slaboten. Velimir je ravno takrat prišel domov, zato so namesto nemočnega očeta odpeljali njega. Odpeljali so ga v zapor v Begunje ter ga najprej zasliševali. Potem so ga odpeljali v prvo taborišče Dachau, kjer je bil od novembra 1943 do novembra 1944. Takrat mu je bilo petindvajset let. Nato je bil premeščen v Auschwitz, Mauthausen, nazadnje pa v kamnolom Ebensee. Osvobojen je bil 22. julija, 1945. Takrat se je z vlakom vrnil v Ljubljano. Bil je izčrpan in bolan, nekaj časa je preživel v bolnici. Trpel naj bi za kožno boleznijo.  Med letoma 1943 in 46 je bil skupno kar v štirih taboriščih. To, da je preživel, je bila res velikanska sreča. Preživel je tudi zato, ker je bil izjemno iznajdljiv in je znal govoriti nemško, igrati na mnoga glasbila ter zaradi njegovega znanja na področju kemije. Igral je v taboriščnem orkestru, večkrat so ga uporabili tudi v taboriščnem laboratoriju. Kljub njegovemu znanju in iznajdljivosti je bila možnost za preživetje majhna, a njemu je uspelo.

Kaj se je dogajalo po 2. svetovni vojni, ko se je vrnil nazaj v Ljubljano?

Ko se je vrnil, je bil, kot sem že omenila, hudo bolan in je potreboval zdravljenje v bolnišnici. Ko je okreval, se je poročil s Slavico, ki jo je spoznal na plesu, preden je bil odpeljan v taborišče. Dobila sta dva otroka - Iztoka (mojega dedija) in Mitjo. Takrat so živeli za Bežigradom v Ljubljani. Po vojni se je vpisal tudi na študij kemije.

Njegovo poznejše življenje, kdaj je umrl?

V starosti je imel hude težave s hrbtenico, zelo težko je hodil. Ko je njegova mama v visoki starosti leta 1987 umrla, zaradi hudih bolečin v hrbtenici ni mogel na njen pogreb. Na njo je bil zelo navezan, skoraj preveč. Ko je bil mlajši, jo je vsakodnevno obiskoval in jo vabil na skupne izlete. Ko so jo pokopali, so njegove bolečine v hrbtu čudežno izginile. Od takrat naprej ga hrbet ni več bolel.  Umrl je v bolnišnici 22. januarja leta 2005.

Njegova življenjska modrost/pregovor/vodilo?

Moja mami, ki je Velimirjeva vnukinja se spomni, da se je Velimir v življenju držal pregovora v latinščini, ki se ga je mami naučila na pamet. Glasi se:

»Quit quit agis,

prudenter agas et respice finem.«

oz.

»Karkoli delaš,

delaj dobro in glej na konec.«

 

Marta K.