Delavnica v 9. B: Moja prihodnost

KATERO NADSTROPJE BOŠ IZBRAL/-A?

V petek, 18. 3. 2022, smo imeli učenci 9. razreda delavnico na temo naše prihodnosti.

Razdelili smo se v dve skupini. Izbral sem drugo skupino, s katero smo se odpravili v čitalnico naše knjižnice. Sedli smo za omizje in pričeli s pogovorom. Na začetku smo se predstavili, nato pa povedali čim več asociacij na besedo »prihodnost«. Vse asociacije so se med seboj precej razlikovale. Za tem je vsak povedal, kaj si želi postati v prihodnosti in kako se v njej vidi.

Po tem pogovoru smo se sprostili, udobno namestili in začeli poslušati zgodbico, ki nam jo je prebrala študentka, vodja delavnice. Zgodbica je govorila o DVIGALU, ki se dviga, pri čemer vsako nadstropje predstavlja eno leto prihodnosti. Dvigalo se je ustavilo v 10. nadstropju, kar pomeni deset let od tistega trenutka. Izstopili smo iz dvigala in zagledali več vrat. Prva vrata so predstavljala družino čez 10 let, druga vrata so predstavljala našo osebnost čez 10 let, tretja vrata pa našo družbo čez 10 let. Počasi se je vaja vizualizacije končala in začeli smo se pogovarjati. Vsak je povedal, katera vrata bi izbral. Po tem smo vzeli barvice in začeli risati. Risali smo, kako se vidimo v prihodnosti. Nato je vsak predstavil, kaj je narisal.

Na koncu delavnice smo prejeli listek, na katerega smo  napisali poljubno besedo v zvezi s prihodnostjo. Listke smo zmečkali in jih dali v vrečko. Vsak izmed nas je nato izžrebal enega izmed listkov in povedal, kako bi lahko stvar/pojem, zapisan na listku, dosegel (npr. motor, družina, Rollse Royce, Norveška, tujina).

David Jamšek, 9. B

 

Utrinki z delavnice:

- Katera barva, predmet in glasba te spominja na tvojo prihodnost?

- Zamisli si svojo družbo, družino, osebnost in šolo čez 10 let.

- Nariši svojo prihodnost.

- Svetuj drugemu o svojih željah za prihodnost.

- Umiri se z dihanjem.

- Še enkrat se spomni, kateri vonj te spominja na tvojo prihodnost.

Zelo smo bili veseli tako zanimivega in poučnega posveta, saj se nam je zdelo, da nam bo zares v pomoč pri karierni usmeritvi.

Pika Marušič, 9. B

zbrala in uredila Sabina Zalokar